Vi har ett stall med 8 fina boxar. I vårt stall finns tillgång till spolspilta med varmvatten, en stor isolerad och  uppvärmd sadelkammare samt fikarum med kökspentry och kylskåp med frys.  Stallet är luftigt och har en trivsam atmosfär.Vi har även två lösdrifter där hästarna har skydd sommar som vinter. På vintern ligger hästarna på en halmbädd som strös och rengörs dagligen.  Ridbanan är belyst och med bra underlag med stenmjöl.

Höst och vinter går hästarna på fri tillgång till hösilage i slowfeed nät. Sommar- och vintertid går de på olika marker men med ungefär lika stora ytor året runt. Det är våran övertygelse att hästar vintertid i lösdrift ska ha minst lika stor plats som sommartid för rörelsens skull (och för att minska slitaget på markerna). Det är härligt kuperad naturbetesmark som är blandad med barr och lövskog och öppna betesmarker som växelbetas av våra egna får på gården. Genom alla hagar rinner det friskt vatten i bäckar. Halmade ligghallar finns i båda vinterhagarna.

Varför flockliv?

 För att hästar är sociala djur – de trivs i sällskap, känner trygghet och lär sig rang (undvikandeordning). Hästar lär sig hästars språk bäst av varandra.

För att hästar är skapta för rörelse – hästars skelett, senor, leder och muskler behöver belastas lagom mycket för att utveckla styrka, smidighet och koordination. Det är normalt beteende för en häst att ströva större delen av dygnet sökande efter föda.

 För att hästars intelligens stimuleras genom meningsfullt arbete. Det kan vara lek, födosök, leta vatten och bra liggplatser. Att världen är föränderlig gör hästens liv mer intressant.

 

Förebyggande hälsovård

Parasitkontroll utförs utifrån den aktuella rekommendationen från SVA/SLU. Förutom byte av hagar görs träckprovskontroller med odling av stor blodmask varje vår, vars utfall kan innebära maskning. Vi sköter markerna genom växelbetning av våra egna får, samt gräsharvar alla betesmarker varje sommar. Hästar som är inackorderade ska vara vaccinerade mot hästinfluensa och stelkramp. Vi tar även ut veterinär vart annat år och kollar tänderna på alla hästar.